Projekt Hrabro kroz život

Objava: 22.3.2018.U Bunkeru su 22. ožujka te 10. i 24. svibnja 2018. održane 3 radionice psihosocijalne podrške za mlade iz programa „Hrabro kroz život“ koje, uz potporu grada Samobora i Zagrebačke županije, drugu godinu za redom organizira i provodi Volonterski centar „Kad bi svi...“. Sudjelovanje je za sve polaznike besplatno, a prijave za sudjelovanje zaprimane su putem prijavnice na Facebook stranici Bunkera.

Poticaj za pokretanje ovog opsežnog projekta bila je spoznaja da se postotak učenika i studenata koji izražavaju ispitnu anksioznost kreće između 50 i 60%. Strahovi od ispitivanja, javnog izlaganja ili nastupa česti su ljudski strahovi zbog bojazni od javnog sramoćenja, kritiziranja i ismijavanja pa čak i vršnjačkog nasilja. Većina učenika i studenata osjeća strah pri usmenom ispitivanju ili javnom nastupu, a kako su javna izlaganja sastavni dio učeničkih i studentskih obveza, jak strah od ovakvih izlaganja često onemogućuje mlade ljude da svoje znanje iskažu u pravom svjetlu.

Sve radionice, radnih naslova „Upoznaj sebe - pobijedi strahove“, „Upoznaj sebe - oslobodi emocije“ i „Upoznaj sebe - nauči komunicirati“ vodila je psihologinja Maja Kraljeta, a sudjelovalo je ukupno 20 polaznica i polaznika, većinom studentske populacije.

Prepoznavanje tjelesnih manifestacija stresa te osvještavanje strahova u pozadini nelagode koju mladi osjećaju u stanju stresa bila je početna točka za razvoj teme ove radionice.

Osim što se na emocionalnom planu manifestira kao stanje napetosti, zabrinutosti i opće neugode, stanje stresa praćeno je tjelesnim simptomima poput glavobolje, mučnine, znojenja, lupanja srca, suhoće u ustima, drhtanjem glasa, ruku, osjećajem hladnoće i sl.

Iako emocije, odnosno tjelesne promjene koje ih prate, nisu direktno pod našom voljnom kontrolom, moguće je naučiti indirektno utjecati na njih i lakše ih prebroditi.

Teoretskim i praktičnim vježbama za prepoznavanje svojih emocija koje blokiraju opuštenost te kako si u akutnom stanju straha od ispita mogu pomoći disanjem za opuštanje i koncentraciju, a tonom glasa kojim govore polako vratiti samopouzdanje, voditeljica je vidno motivirala polaznike za sudjelovanje s podosta primjera iz svakodnevnog života. Predavanja su bila vrlo interesantna i lako razumljiva (a pogotovo zadnja lekcija o komunikaciji) što dokazuju izuzetno pohvalni popratni komentari polaznika na evaluacijskim listićima.

Radionice s novim temama u pripremi su za jesen.

Galerija fotografija

Povratak na novosti