"Volontiram i ja!"

Objava: 26.4.2018."Volontiram i ja!" naziv je radionice o volonterstvu koju smo, u tjednu proslave prvog Bunkerovog rođendana, održali za članove Dječjeg foruma grada Samobora.

Provoditi kvalitetno slobodno vrijeme pomažući nekome, bilo u školi, bilo u susjedstvu, bilo u udrugama ili javnim institucijama, a bez materijalne naknade, može biti sastavni dio života svakoga od nas, a edukacija mladih o važnosti sudjelovanja u razvoju civilnog društva treba započeti u osnovnoškolskoj dobi.

Radionici je prisustvovalo 15 učenika sedmih i osmih razreda koji su u Dječjem forumu predstavnici 5 osnovnih škola s našeg područja.

Volontiranje potiče prosocijalno ponašanje, empatiju, stjecanje različitih vještina, osobni razvoj i razmjenu iskustava. Iz tog razloga su volonterski programi zanimljivi školama i osobama koje žele volontirati, upravo kao dio procesa cjeloživotnog učenja. Kroz volonterstvo se usvajaju praktična znanja koja se ne mogu naučiti kroz slušanje predavanja, a koja iziskuju aktivno uključivanje pojedinca. Poruka da je volontiranje uzajamno davanje, navodi učenike na korištenje informacija koje posjeduju, integraciju ideja i priprema ih za stvaran život.

Tijekom današnje radionice ovi učenici su nas zadivili poznavanjem predmetne teme i iskrenim interesom za rješavanje zadataka koje smo im postavili te lijepom prezentacijom rješenja do kojih su došli.

Prisutni članovi Dječjeg foruma ponesli su sa sobom u škole priručnike "Volonterkovi savjeti" koje smo im, u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, darovali da u svojim školskim volonterskim klubovima nastave učiti o ovom humanom stilu života, a kad ubrzo krenu u srednju školu da im donošenje i realiziranje kreativnih ideja u samoborskom centru za mlade "Bunkeru" predstavljaju veselje i pozitivnu naviku.

Galerija fotografija

Povratak na novosti