3 samoborske udruge zajedno na izletu

Objava: 13.5.2017.U subotu 13. svibnja 2017. tri su se samoborske udruge uputile na veseli zajednički izlet na Okić. Namjera izleta bila je igra i druženje djece u lijepoj prirodi Žumberka, tridesetak osnovnoškolaca iz udruga Slatki Samoborci i Nova budućnost, uz volontersku pomoć Volonterskog centra Kad bi svi...

Udruga Slatki Samoborci organizaciju izleta isplanirala je do najsitnijeg detalja uz stručno vođenje sjajne iskusne planinarke Ljiljane Šabić, a volonteri centra "Kad bi svi..." pružili su predanim odgojiteljima udruge Nova budućnost volontersku pomoć u prijevozu, vođenju i čuvanju štićenika triju udomiteljskih kuća iz Samobora.

Okić je strma hridina na čijim stijenama je sagrađen Stari grad (499 m) koji se po prvi put se spominje 1193. godine. U svojoj je prošlosti često mijenjao vlasnike. Okić-grad s okolicom je 1970. godine proglašen zaštićenim krajolikom. Književnica, Dragojla Jarnević prva je žena koja se godine 1834. popela na vrh Okića, s južne, teže strane, bez alpinističke opreme i k tome još – bosa!! Njen uspon je zabilježen kao prvi penjački uspon u stijeni u hrvatskoj planinarskoj povijesti. Stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište.

Ispod Starog grada Okića, nalazi se planinarski dom „Dr. Maks Plotnikov“ (411 m), koji je za planinare opskrbljen hranom i pićem, a koji je bio i naša "baza" na ovom izletu.

Izlet na Okić bio je jedna od raznih aktivnosti koju volonteri udruge Kad bi svi... provode u sklopu projekta "Pomoć u učenju i slobodnom vremenu udruzi Nova budućnost" kojeg financijski podupire Grad Samobor.

Hvala Slatkim Samoborcima na inicijativi i organizaciji, Novoj budućnosti na druženju punom igre i dječjeg smijeha, a našim volonterima na nesebičnom davanju. Posebno smo zahvalni iskusnoj planinarki Ljiljani Šabić na stručnom vođenju našeg razigranog društva na ovaj izlet, nakon kojeg su svi jednoglasno zaključili: "Mi bi ponovo!"

Galerija fotografija

Povratak na novosti