18.12.2019.

Predstavljen projekt "Startam zeleno"

Više

Na poziv POU Samobora da u sklopu Građanskog utorka predstavimo svoj višegodišnji rad, 17. prosinca 2019. smo u Pop up kinu u Samoboru održali javno predavanje o projektu “Startam zeleno” uz predstavljanje brošure o istoimenom projektu i našoj udruzi.

Uvodnim riječima je sve prisutne pozdravila predsjednica Volonterskog centra Kad bi svi… Vesna Jelinčić koja je ukratko predstavila rad udruge i volonterskog centra te predstavila brošuru o udruzi koja je netom objavljena.

O novom projektu “Startam zeleno” govorile su njegove autorice i voditeljice Nina Savić Cipek i Jana Tomić.

Do sad su u sklopu ovog projekta održane 4 radionice, sve na otvorenom, a u njima su sudjelovala djeca iz domova Udruge Nova budućnost, koja su uz veselo druženje dobila i zornu poduku iz ekologije, povezanosti života u prirodi, utjecaja čovjeka na okoliš te kako od prirodnih materijala ili otpada načiniti korisne uporabne predmete.

“Projekt je to koji je za cilj imao promicanje znanja o okolišu kod djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a u sklopu njega održane su 4 radionice ekološko – socijalnog karaktera kroz koje su autorice projekta kod djece pobudile zanimanje za okoliš, potaknule suosjećanje i razumijevanje za dinamiku i povezanost svih životnih procesa, a djeca su naučila i temeljne pojmove vezane za zaštitu okoliša te kroz praktičan rad naučila kako smanjiti količinu otpada kroz odgovornu uporabu, recikliranje i odvojeno prikupljanje. Na kraju projekta održan je izlet u prirodu, a kako bi se kod djece potaknuo interes za planinarenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena” – pojasnila je inženjerka šumarstva Jana Tomić.

Sve su se radionice održale na otvorenom, jer to omogućava senzorna iskustva, potiče socijalnu interakciju i pozitivno utječe na stres.

“Prvi korak u realizaciji projekta bio je osmisliti, izraditi projekt te ga prijaviti na odgovarajuće natječaje, a sve to sam naučila volontirajući” – rekla je pedagoginja Nina Cipek Savić te svima preporučila volontiranje, jer ono može donijeti samo dobro.

Projekt "Startam zeleno" prepoznat je i od Zagrebačke županije, HEP-a i PBZ-a, čijim sredstvima i donacijama je i ostvaren, a prostora ima i za njegov nastavak te za suradnju sa školama i drugim udrugama.

Autorice projekta najavile su da će se projekt “Startam zeleno” nastaviti i dalje, jer djeca koja su sudjelovala u radionicama pitaju kada će biti nove, a otvorene su i za suradnju sa školama, vrtićima te drugim zainteresiranim institucijama i organizacijama.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti6.12.2019.

Obilježen međunarodni dan volontera

Više

Volonterski centar „Kad bi svi...“ je 5. 12. 2019. u partnerstvu s POU Samobor i Bunkerom u samoborskom Centru za mlade Bunkeru obilježio Međunarodni dan volontera svečanom godišnjom Skupštinom.

U prvom dijelu večeri organiziran je okrugli stol s promocijom brošure o volonterskim projektima udruge Volonterski centar „Kad bi svi..." , a posebno je istaknut projekt za prevenciju neodgovornog ponašanja prema okolišu „Startam zeleno” koji je u tijeku, a u kojem su na radionicama za odgoj i obrazovanje mladih štićenika iz udruge Nova budućnost o temi zaštite i očuvanja okoliša pomagali mladi volonteri udruge „Kad bi svi...“.

Tom prilikom najavljeno je javno predavanje posvećeno projektu „Startam zeleno” koje će 17.12. u 19 sati u Pop up kinu na Građanskom utorku održati voditeljice projekta Jana Tomić i Nina Savić Cipek.

Tijekom radnog dijela Skupštine, predsjednica udruge Vesna Jelinčić podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2019. godini i pri tome naglasila da je udruga u godini provela pet hvalevrijednih volonterskih i humanitarnih projekata zahvaljujući financijskoj podršci koja je dobivena na natječajima koje su raspisali Grad Samobor, Zagrebačka županija i HEP te istaknula donacije Kauflanda i Privredne banke Zagreb.

Na kraju programa okupljeni volonteri proslavili su svoj dan uz prigodni domjenak i razgovor o volontiranju mladih u Samoboru.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti1.12.2019.

Startam zeleno

Više

Volonterski centar „Kad bi svi...” je od svibnja do prosinca 2019. godine provodi odgojno - obrazovni projekt “Startam zeleno”.

U sklopu ovog projekta za ekološko obrazovanje održavane su radionice socijalnog karaktera namijenjene djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tj. štićenicima udruge Nova budućnost na području grada Samobora.

Tematske radionice vodila je inženjerka šumarstva Jana Tomić uz stručnu potporu magistre pedagogije Nine Savić Cipek, s ciljem educiranja djece o okolišu, njegovoj zaštiti te promicanju održivog načina života. Osnovni cilj i mjera zaštite okoliša, prema Programu zaštite okoliša Zagrebačke županije je odgoj, edukacija i razvijanje svijesti o problematici okoliša, s ciljem usvajanja ekološki održivijih obrazaca ljudskog djelovanja.

Prema istraživanjima, odgoj i obrazovanje za održivi okoliš provode se u nedostatnoj mjeri, a posebno su tu zakinuta i odgojno deprivirana djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, što smo imali prilike primijetiti kroz rad i volontiranje s njima. Radionicama u sklopu našeg projekta, kod štićenika udruge Nova budućnost iz Samobora, pobudili smo zanimanje za okoliš, potaknuli suosjećanje i razumijevanje za dinamiku i povezanost svih životnih procesa, poučili ih temeljnim pojmovima vezanim uz zaštitu okoliša te ih kroz praktičan rad poučili životnim navikama koje će biti u skladu s održivim razvojem i smanjenjem količine otpada kroz njegovu odgovornu uporabu, recikliranje i odvojeno prikupljanje.

Izletom u prirodu kod djece smo potaknuli interes za kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena, pružili priliku za svrhovito upoznavanje okoliša i praktičnu primjenu naučenog.

Radionice, na kojima je sudjelovalo 23 djece i 6 volontera, održavane su prema rasporedu:

1. lipnja 2019. radionica „Šuma, što je to?”

28. rujna 2019. radionica „Moji zeleni koraci”

27. listopada 2019. radionica „Okoliš me inspirira” i izlet u prirodu

Projekt „Startam zeleno” planiramo nastaviti i u 2020. jer smo kod štićenika Nove budućnosti potaknuli interes za ovu tematiku i za sudjelovanje na budućim radionicama.

Grad Samobor, kao „Grad prijatelj djece” prepoznao je važnost našeg projekta i medijski nas podržao objavama o projektu na službenoj web stranici grada. POU Samobor nas je, također prepoznavši važnost ove tematike, pozvao da ostvareni projekt i brošuru predstavimo širem građanstvu u sklopu tribine „Građanski utorak”.

Želja nam je proširiti broj korisnika koji bi sudjelovali u radionicama, bilo kroz suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama u našem gradu, bilo kroz suradnju s drugim udrugama u lokalnoj zajednici pa ovom prilikom pozivamo zainteresirane ustanove da nam se jave kako bismo edukacijom najmlađih zajedno radili na prevenciji neodgovornog ponašanja prema okolišu.

Projekt "Startam zeleno" je financiran sredstvima Zagrebačke županije, Hrvatske elektroprivrede i Privredne banke Zagreb.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti27.10.2019.

Kad bi svi... za školu u prirodi

Više

Uspješno završena još jedna humanitarna akcija Volonterskog centra „Kad bi svi…“

Volonterski Centar Kad bi svi… organizirao je tijekom listopada, već petu uzastopnu godinu, na Trgu kralja Tomislava humanitarni sajam knjiga.

Donirane knjige prodavali smo tijekom tri vikenda, a sav prihod od prodaje namijenjen je za sufinanciranje školskog izleta “Škola u prirodi” djece, štićenika iz Udruge Nova budućnost.

Prodajom doniranih knjiga prikupljeno je 8250 kuna što znači da je prodano ukupno 825 knjiga.

“Veliko hvala svima koji su donirali knjige, kao i svima koji su ih kupili i tako pomogli djeci iz Nove budućnosti. Hvala i svim volonterima koji su se uključili u ovu akciju, djelatnicama DM-a i RBA, Rotary clubu Samobor koji je omogućio da se po završetku cijelog događaja pospreme neprodane knjige koje se čuvaju za buduće akcije. Hvala i Radio Samoboru na kontinuiranom praćenju svih naših akcija u eteru i na internet portalima, a Gradu Samoboru na ustupanju štandova na nama najdražem “punktu” u gradu” – istaknula je za Radio Samobor po zavšetku akcije predsjednica udruge Vesna Jelinčić.

“Pomoć Volonterskog centra Kad bi svi… puno nam znači i ovo nije prvi projekt kojim volonteri pomažu Novoj budućnosti” za Radio Samobor je izjavila predsjednica Udruge Nova Budućnost, Marija Udiljak koja je također zahvalila svima koji su sudjelovali u ovoj akciji naglasivši kako djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ima puno te im je svaka pomoć dobrodošla kako bi se zadovoljile njihove životne potrebe.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti19.6.2019.

Ključevi dobre komunikacije

Više

Psihologinja Maja Kraljeta održala je 17. i 19. lipnja 2019. u Bunkeru radionicu za mlade s temom o komunikaciji, u sklopu našeg programa "Hrabro kroz život".

Svrha ove radionice bila je približiti mladima znanja komunikacijskih vještina, kako verbalnih, tako i neverbalnih, u procesu izlaženja na usmene ispite ili razgovore za posao.

Upoznavanje vrsta i metoda komunikacije, njihovih specifičnosti dovodi do spoznaje kako ostvariti uspješnu komunikaciju.

Komunikacija predstavlja kanal za prenošenje i usvajanje znanja, ona podrazumijeva dvosmjerni proces međuljudske interakcije.

Govor tijela je poseban kanal neverbalne komunikacije koji je najviše proučavan, kojem se daje najveća praktična vrijednost i koji u više slučajeva predstavlja sinonim onoga što obuhvaća neverbalna komunikacija, a verbalna komunikacija je oblik komunikacije na koji prvi put pomislimo da je riječ o komunikaciji.

Radionica je bila namijenjena svima koji žele naučiti alate dobrih komunikatora - kako jasno prenijeti svoje misli, želje i ideje te kako "čitati" neverbalne znakove sugovornika, a pogotovo kako ih pametno koristiti u vlastitom izražavanju pri odgovaranju gradiva ili razgovoru za posao.

Provođenje programa "Hrabro kroz život" omogućuju sredstva Zagrebačke županije.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti18.5.2019.

Održana prva samoborska Smotra volontera

Više

Volonterski centar "Kad bi svi.." organizirao je prvu samoborsku Smotru volontera na kojoj se 18. svibnja 2019. zajedno okupilo 12 samoborskih udruga koje u svom radu promoviraju volonterstvo, humanitarni rad i/ili rade s djecom i mladima.

Manifestacija se održala u parku ispred Bunkera gdje su se udruge predstavile javnosti, a također i jedne drugima.

Smotra volontera se odvijala paralelno na tri načina:

1. Promocija udruga na štandovima - udruge su interesantno i interaktivno publici predstavljale svoj rad po principu „Otvorenih vrata“

2. Istovremeno je cijeli program pratio koncert banda Tricikl

3. Zabavne igre volonterskih ekipa - od volontera koji su kroz više godina sudjelovali u radu udruga formirane su dvije ekipe koje su se natjecale u zabavnim igrama na otvorenom

Kroz događaj kojeg ćemo pamtiti po lijepom druženju velikog broja raznih udruga željeli smo pokazati kako u Samoboru veliki broj ljudi volontira. Volontira se povremeno, unutar pojedinih udruga pa čak i samostalno.

Kad su udruge okupile većinu svojih volontera na jedno mjesto bila je upečatljiva brojnost „vojske“ dobrih ljudi koja živi među nama.

Ova smotra bila je dobra prilika i za volontere da upoznaju sve udruge koje postoje na gradskom području te da se u budućnosti volonterski uključuju i u rad drugih udruga, a ne samo onu za koju su volontirali prije ove smotre.

Na kraju manifestacije donirali smo didaktičku opremu za igru na otvorenom školi u Celinama - područnoj školi Osnovne škole Samobor.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti1.4.2019.

Ako imaš epilepsiju – nisi sam!

Više

Sunčana nedjelja, 31. ožujka 2019. bila je u Samoboru i Bregani obojana u ljubičastu boju, s razlogom.

Prema procjeni policijske pratnje, oko 400 građana iz cijele županije, u ljubičastim majicama na biciklima došlo je podržati osobe oboljele od epilepsije i tako se "Ljubičastom biciklijadom" na najljepši mogući način pridružiti globalnom pokretu "Purple Day" za destigmatizaciju ove bolesti, koji četvrtu godinu za redom, u Samoboru organiziraju samoborski Volonterski centar "Kad bi svi..." i OŠ Milana Langa iz Bregane, pod pokroviteljstvom Grada Samobora i uz podršku Hrvatske udruge za epilepsiju.

Vrijeme je bilo idealno, raspoloženje svih vedro i dobronamjerno, baš kako bi uvijek trebalo i biti. 45 minutna lagana vožnja prirodom od Samobora do Bregane je protekla sjajno, zahvaljujući pratnji MUP-a i velikoj pomoći biciklista iz BBK Šišmiš.

Na cilju, u Oš Milana Langa u Bregani, ljubičastu karavanu dočekali su ravnatelj Igor Matijašić i djelatnici škole koji su za sve pripremili bogatu okrepu: grah, knedle, štrukle, kolače, kokice, pivo i sokove te s volonterima udruge "Kad bi svi..." besplatno podijelili biciklistima.

Dan je u optimizam dodatno obojao i koncert uvijek sjajnog Tricikla te žongler Tontorino sa svojim vještinama kojima je uveseljavao djecu, a svojim fotoaparatom sve je zabilježio Ivan Tibor Grujić.

Nedjeljna biciklijada, koja je održana pod motom "Ako imaš epilepsiju - nisi sam", još nije ni završila, a vrijedna ekipa je već krenula planirati sljedeću.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti1.4.2019.

Održana radionica Leona Lučeva za mlade u Bunkeru

Više

Volonterski centar "Kad bi svi..." i samoborski Bunker ugostili su 22, 23. i 24. ožujka 2019. poznatog hrvatskog glumca i scenskog pedagoga Leona Lučeva koji je za mlade polaznike održao trodnevnu radionicu artikulacije emocija.

Mladi Samoborci, većinom članovi amaterskog kazališta Pax, imali su po drugi put u dvije godine priliku družiti se s poznatim glumcem i scenskim pedagogom.

Leon Lučev već nekoliko godina vodi radionicu Artikulacija emocija. Cilj radionice je suočavanje s vlastitim emocijama te oslobađanje emocija i potencijala kroz različite vježbe. Radionica je namijenjena svima koji su suočeni s izlaganjem u javnosti i koji pri tom ponekad osjećaju nelagodu.

Autor za svoje radionice u mnogobrojnim intervjuima u medijima kaže:

- Najveća blagodat ove radionice spoznaja je da sve ono što se podiglo iz dubine smije biti, bez da to označimo kao dobro ili loše, kao i spremnost da sve to prihvatimo i da zagrlimo svoju ogoljenost. Svaka radionica je različita onoliko koliko je drugačija okupljena grupa, zato svaka pruža novo iskustvo, vodi nas na jedinstveno putovanje suočavanja s našom savršenošću koja je, zapravo, oduvijek tu u nama samima.

Hvala Leonu Lučevu na bezrezervnoj podršci nastojanjima udruge "Kad bi svi..." da mladim Samoborcima omogući sve što može kako bi razvijali svoju kreativnost, širili vidike i jačali osobne potencijale!

Radionica je, zahvaljujući potpori Zagrebačke županije, za sve mlade sudionike bila besplatna.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti6.12.2018.

Godišnja skupština članova udruge

Više

Ovogodišnji Međunarodni dan volontera 5. 12. obilježili smo godišnjom skupštinom članova udruge u samoborskom Centru za mlade Bunkeru.

Tijekom radnog dijela Skupštine, predsjednica udruge Vesna Jelinčić podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2018. godini te pri tome naglasila da je udruga, u kojoj svi članovi rade isključivo na volonterskoj bazi, unatoč skromnim sredstvima kojima raspolaže, imala uspješnu godinu i provela nekoliko hvalevrijednih akcija. Istaknuta je važnost financijske podrške koja je dobivena na natječajima koje su raspisali Grad Samobor i Zagrebačka županija.

Aktivnosti naše udruge u 2018. godini:

- 1. ožujka radionica „Chillanje s volonterima“ iz programa edukativnih radionica za mlade volontere u Centru za mlade Samobor - Bunkeru

- 25. ožujka 3. Ljubičasta biciklijada za podršku osobama oboljelima od epilepsije u suradnji s OŠ Milana Langa Bregana

- 26. travnja radionica o volonterstvu "Volontiram i ja!" koju smo u tjednu proslave prvog rođendana Bunkera održali za članove Dječjeg foruma grada Samobora

- 26. svibnja 2018. Volonterska akcija uređenja samoborskog „Otoka dobrote“ u sklopu manifestacija Hrvatska volontira 2018. i Dani otvorenih vrata udruga 2018. u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Samobor

- 22.3. do 24. 5. serija besplatnih radionica psihosocijalne podrške za mlade, kroz projekt „Hrabro kroz život“ pod vodstvom psihologinje Maje Kraljete („Upoznaj sebe – pobijedi strahove“, „Upoznaj sebe – oslobodi emocije“, „Upoznaj sebe – nauči komunicirati“)

- 6. listopada do 4. studenog, Trg kralja Tomislava, humanitarna akcija „Kad bi svi... za Školu u prirodi“

- 17. studenog u Bunkeru humanitarni party za mlade u sklopu humanitarne akcije „Kad bi svi... za Školu u prirodi“

- 5. prosinca, godišnja Skupština udruge i obilježavanje Međunarodnog dana volontera

Za većinu od nabrojanih aktivnosti gostovali smo na Radio Samoboru i TV Zapad, a redovito naš rad prati Glasnik Grada Samobora i Svete Nedelje.

Unatoč relativno malom broju aktivnih članova udruge, ostvarili smo opći cilj programa redovne djelatnosti u 2018. godini – kroz cijelo programsko razdoblje udruga je uspješno djelovala kao promicatelj volonterstva, humanitarnog rada i solidarnosti te međuvršnjačke suradnje na području Grada Samobora.

Rad Volonterskog centra Kad bi svi... prepoznat je od institucija koje su, ili pružile financijsku potporu radu udruge (Grad Samobor i Zagrebačka županija) ili uspostavile suradnju u provedbi volonterskih projekata (RBA, DM i Rotary klub Samobor) ili podržale projekte edukacije volontera i mladih (POU Samobor i Centar za socijalnu skrb Samobor).

Predsjednica udruge Vesna Jelinčić za svoj rad u udruzi ove je godine nominirana za Nagradu Grada Samobora te joj je na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća 21. studenog uručena Plaketa Grada Samobora.

Na skupštini je jednoglasno prihvaćeno izvješće o dosadašnjem radu, te su usvojene smjernice za budući rad Volonterskog centra "Kad bi svi..." koje uključuju nastavak provođenja edukativnih radionica, humanitarnih akcija, suradnju s Gradom Samoborom, Zagrebačkom županijom, POU Sambor, Savjetom mladih i Centrom za mlade Grada Samobora, Centrom za socijalnu skrb Samobor, Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva, te ostalim institucijama i udrugama sa šireg područja Samobora i Svete Nedelje uz kontinuiranu promociju volonterstva i humanitarnog djelovanja u lokalnoj zajednici.

I za kraj, da se podsjetimo - "Najveća srca i najbolje namjere ne znače puno ako ih ne slijedi pozitivna aktivnost, a volonterski rad se ne plaća, ne zato što ne vrijedi - nego zato što je neprocjenjiv!"

Galerija fotografija.

Arhiva novosti22.11.2018.

Tulumarka za Maturalku

Više

Obavještavamo sve drage ljude, koji su nam na razne načine pomagali u humanitarnoj akciji prikupljanja novca za sufinanciranje maturalnih putovanja za desetero učenika slabijeg materijalnog stanja, da je akcija uspješno završila u subotu 17. 11. 2018. humanitarnim partyjem „Tulumarka za Maturalku“ u Bunkeru.

U proteklih 45 dana prikupljali smo i prodavali donirane knjige te organizirali party s humanitarnom tombolom čime je do kraja akcije prikupljeno sveukupno 12 000 kuna.

Cilj je ostvaren, a novac je s posebnog računa humanitarne akcije, uz pomoć Centra za socijalnu skrb Samobor, proslijeđen korisnicima iz najugroženijih obitelji s našeg područja.

Naši sugrađani su ponovo pokazali da imaju veliko srce, velikodušnim sudjelovanjem u ovoj pozitivnoj priči, jednoj od mnogih koje udruge građana provode u našem Samoboru.

Organizaciju partyja za mlade u Bunkeru u cijelosti su „na svojim leđima“ nosila dva volontera; Marko Jović i Tin Živković. Dragi volonteri, hvala vam od srca na velikoj pomoći!

Donatore knjiga istaknuli smo po završetku sajma knjiga, a ovom prilikom želimo se posebno zahvaliti svima koji su darovali poklon-bonove i pakete za tombolu ili su bez naknade sudjelovali u organizaciji „Tulumarke za Maturalku“ u Bunkeru.

Abecednim redom to su:

Balon studio

Dj Embee (Marko Bezjak)

Dm-drogerie markt d.o.o.

Dominik Baltić

Edok d.o.o.

Eldra d.o.o.

Elite i Filip Turk

Fast food Petar Pan

Fast food South Park

Frizerski salon Balen

Frizerski salon Fair Play

Frizerski salon Hope

Frizerski salon Karmela

Grad Samobor

HDS ZAMP

Hornet Boxing Gym

Ivan Rebić, fotograf

Kafe bar Gradna

Kafe bar Havana

Kafe bar Katarina

Kafe bar Keef

Martina Pehar

Muzej za umjetnost i obrt

Pedikersko-kozmetički salon Viki

Plesna udruga "Ninaz" - Zumba fitness

Printis d.o.o.

Privredna banka Zagreb d.d.

Pučko otvoreno učilište Samobor

Raiffeisenbank Austria d.d. - poslovnica Samobor

Restoran Vilibald

Sitotisak Spektar

Street food Samobor

Studio FM

Zagrebačka županija

Hvala svima!

Galerija fotografija

Arhiva novosti22.11.2018.

Kad bi svi... za Školu u prirodi 2018.

Više

Volonterski centar „Kad bi svi...“ iz Samobora proveo je humanitarnu akciju prodaje doniranih knjiga u „Mjesecu hrvatske knjige“ na samoborskom Trgu kralja Tomislava četvrtu jesen za redom.

Namjena ovogodišnje humanitarne akcije „Kad bi svi... za Školu u prirodi“ bila je, kao i lani, prikupljanje novca za financiranje maturalnih putovanja za 10 učenika iz potrebitih obitelji sa samoborskog područja.

Svakog vikenda od 6. listopada do 4. studenog 2018., osim u vikendu proslave Dana grada Samobora, volonteri su na glavnom samoborskom Trgu od 9-17 sati prodavali donirane knjige po cijeni od 10 kuna, uz koje su kupcima darovani simbolični darovi u znak zahvalnosti za sudjelovanje u humanitarnoj akciji. Štand za prodaju knjiga Volonterskom centru „Kad bi svi...“ je, kao i svake godine do sada, bez naknade dodijelio Grad Samobor.

Korporativnu volontersku pomoć omogućile su Raiffeisenbank Austria d.d. te dm-drogeriemarkt d.o.o. čije su djelatnice i djelatnici drugu godinu za redom volontirali na štandu zajedno s volonterima udruge „Kad bi svi...“ te tako pomogli da se do kraja ovog humanitarnog sajma, na poseban račun humanitarne akcije, prikupi ukupno 10 600 kuna što znači da će, sa završnim događajem koji slijedi u Bunkeru, cilj akcije biti postignut!

Ovim putem iz Volonterskog centra “Kad bi svi” od srca zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomagali te vas pozivamo da nam se u subotu 17. 11. 2018. u 22 sata pridružite na humanitarnom partyju u Bunkeru, naziva „Tulumarka za Maturalku“ na kojem će za posjetitelje biti organizirana tombola puna vrijednih nagrada koje sponzoriraju brojne samoborske poduzetnice i poduzetnici čija imena ćemo objaviti nakon „Tulumarke“!

Zahvaljujemo brojnim institucijama, građanima i prijateljima koji su tijekom cijele godine nesebično donirali knjige za ovu akciju, a posebno ističemo: Anu Profetu i Booksu, Predraga Vrzića i tiskaru Offset te Rotary Club Samobor, ravnatelja Igora Matijašića i OŠ Milana Langa u Bregani, učiteljice Mariju Mapilele i Gabrijelu Žokalj iz OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor te direktoricu Suzanu Laušin Katanec i RBA poslovnicu Samobor.

Pojedinačne osobe koje su ove godine donirale više od 100 knjiga su: Jelena Vojvoda, Damir Čučić, Hrvoje Turković i Snježana Tribuson, Jaroslav Doležal, Klementina Zirdum, Petra Matković i Zrinka Gluhak

Svim donatorima knjiga (i ovima koji su istaknuti, ali i svima onima koji su nam na štand donosili po nekoliko knjiga) bit će uručene zahvalnice. Zahvaljujući izvanrednom odazivu svih sudionika - donatora, volontera, a ponajviše brojnih kupaca, grad Samobor se može pohvaliti još jednom uspješnom humanitarnom akcijom za djecu i mlade.

Za medijsko praćenje i potporu zaslužni su Radio Samobor, Glasnik SSN i Televizija Zapad koji su redovito izvještavali o provođenju akcije.

Galerija fotografija

Arhiva novosti21.10.2018.

Dan Grada Samobora

Više

20. listopada 2018., povodom Dana Grada Samobora, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora uz dodjelu nagrada zaslužnim Samoborcima.

I ove su godine građani Samobora predložili najzaslužnije među sobom, dobitnike godišnjih priznanja Grada.

Njihove prijedloge razmatrao je Odbor za nagrade i priznanja, a konačnu odluku donijelo je samoborsko Gradsko vijeće.

Nagrada za životno djelo pripala je, posthumno, liječniku kirurgu, prof. dr. sc. Andriji Georgijeviću.

Nagrade Grada Samobora pripale su članovima Društva pedagoga tehničke kulture i informatike; Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu te njihovu mentoru Ivanu Vlainiću.

Također su nagrađeni Mario Vlahović, Pavao Jozić, Josip Lebegner te Gradska glazba Samobor.

Gradonačelnik je dodijelio i Plakete Grada Samobora koje su pripale: Zdravku Dumboviću, Franji Razumu, Silvi Lamot, Božidaru Laušinu, Judo clubu Profectus, Milanu Jeleniću – Srni, Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Samobora te Tamburaškom društvu Ferdo Livadić

Ponosni smo što je plaketa dodijeljena i predsjednici Volonterskog centra "Kad bi svi..." Vesni Jelinčić za njezin izniman trud pri promociji važnosti volontiranja u Samoboru!

Čestitamo svim nagrađenima, svjesni kako naš grad broji još mnoge građane koji se iz dana u dan trude učiniti ga ljepšim i ugodnijim za život.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti26.5.2018.

Kad bi svi... za Otok dobrote

Više

U tjednu nacionalnih manifestacija Hrvatska volontira i Dani otvorenih vrata udruga u Samoboru je u subotu, 26. svibnja održana volonterska akcija uređenja prostora samoborskog “Otoka dobrote” koji je od ožujka ove godine otvoren u podrumskoj garaži Autobusnog kolodvora Samobor.

Kako bi taj maleni prostor u koji dolaze i korisnici i donatori bio što ljepši i ugodniji, unatoč razlogu njegova postojanja, pobrinuli su se zajedničkim volonterskim snagama ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor Nataša Koražija i desetak volontera udruge „Kad bi svi…“, a Rotary club Samobor donirao je boju za zidove.

Volonteri su razvrstali velike količine donirane odjeće koju svakodnevno donose naši sugrađani te su okrečili zidove, a mlada slikarica Marina Ivančić oslikala je jedan zid uz pomoć volontera Lukše Konsua koji je ispod slike ispisao tekst jednog od mnogih grafita kojima su prije bojenja bili prekriveni zidovi. Simpatična poruka starog grafita svima se jako svidjela pa su ju odlučili zadržati na tom zidu kako bi u taj humanitarni kutak unijeli dašak pozitive, a poruka glasi: „Volim kad se smiješ, tad smijem se i ja“.

Ovo je mjesto skriveno od pogleda znatiželjnika, ali ima svoja pravila ponašanja odnosno popis uputa na ploči uz ulaz, za donositelje i odnositelje stvari kako bi se održao red.

Mole se svi sudionici da ih se pridržavaju, iz poštovanja prema drugima koji također dolaze, ali i volonterima koji se brinu za urednost.

Galerija fotografija.

Arhiva novosti26.4.2018.

"Volontiram i ja!"

Više

"Volontiram i ja!" naziv je radionice o volonterstvu koju smo, u tjednu proslave prvog Bunkerovog rođendana, održali za članove Dječjeg foruma grada Samobora.

Provoditi kvalitetno slobodno vrijeme pomažući nekome, bilo u školi, bilo u susjedstvu, bilo u udrugama ili javnim institucijama, a bez materijalne naknade, može biti sastavni dio života svakoga od nas, a edukacija mladih o važnosti sudjelovanja u razvoju civilnog društva treba započeti u osnovnoškolskoj dobi.

Radionici je prisustvovalo 15 učenika sedmih i osmih razreda koji su u Dječjem forumu predstavnici 5 osnovnih škola s našeg područja.

Volontiranje potiče prosocijalno ponašanje, empatiju, stjecanje različitih vještina, osobni razvoj i razmjenu iskustava. Iz tog razloga su volonterski programi zanimljivi školama i osobama koje žele volontirati, upravo kao dio procesa cjeloživotnog učenja. Kroz volonterstvo se usvajaju praktična znanja koja se ne mogu naučiti kroz slušanje predavanja, a koja iziskuju aktivno uključivanje pojedinca. Poruka da je volontiranje uzajamno davanje, navodi učenike na korištenje informacija koje posjeduju, integraciju ideja i priprema ih za stvaran život.

Tijekom današnje radionice ovi učenici su nas zadivili poznavanjem predmetne teme i iskrenim interesom za rješavanje zadataka koje smo im postavili te lijepom prezentacijom rješenja do kojih su došli.

Prisutni članovi Dječjeg foruma ponesli su sa sobom u škole priručnike "Volonterkovi savjeti" koje smo im, u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, darovali da u svojim školskim volonterskim klubovima nastave učiti o ovom humanom stilu života, a kad ubrzo krenu u srednju školu da im donošenje i realiziranje kreativnih ideja u samoborskom centru za mlade "Bunkeru" predstavljaju veselje i pozitivnu naviku.

Galerija fotografija

Arhiva novosti25.3.2018.

Ljubičasta biciklijada 2018

Više

Ovogodišnja "Ljubičasta biciklijada 2018" održana je u nedjelju, 25. ožujka 2018.

Sjajnom zajedničkom akcijom Osnovne škole Milana Langa iz Bregane i Volonterskog centra "Kad bi svi.." obilježili smo međunarodni dan podrške oboljelima od epilepsije "Purple day".

Velik broj biciklista dao je podršku ovom projektu vozeći se od Samobora do Bregane, a odijevanjem ljubičaste majice svi zajedno pružili su znak potpore oboljelima od epilepsije.

Na školskom igralištu u Bregani je sve okupljene dočekala hrana i piće, a druženje se nastavilo uz popularni samoborski band Tricikl.

Kako bismo u ljubičastom tonu dočekali sam Ljubičasti dan pobrinula se tvrtka Gospodari Svjetla svojom instalacijom ljubičastog osvjetljenja pročelja zgrade POU Samobor u noći s 25. na 26. ožujka.

Naš Samobor se tako pridružio mnogim gradovima u svijetu koji ovom prigodom oboje neku gradsku zgradu u ljubičasto svjetlo kako bi podržali poruku Ljubičastog dana.

Hvala Gospodari Svjetla, Pučko otvoreno učilište Samobor i gradu Samoboru na podršci našoj misiji! Hvala sponzorima Klamerica dizajn d.o.o. i Poliklinici Neurosan na donaciji lijepih majica za bicikliste.

Željeli smo napisati dobar osvrt na biciklijadu, ali ove lijepe riječi koje nam je uputio gospodin Nenad Jurković, sudionik biciklijade, govore sve što naša srca osjećaju.

"Hvala svima!!! Odličan povod za bicikliranje, lijepa ruta prilagođena svim uzrastima i razinama tjelesne pripremljenosti, lijepe majice, odlična okrepa na cilju u Bregani, kvalitetan bend otporan na hladnoću... Ukratko - odlična biciklijada, sve pohvale organizatorima! Potepuhi svakako dolaze i iduće godine!"

Galerija fotografija

Arhiva novosti22.3.2018.

Projekt Hrabro kroz život

Više

U Bunkeru su 22. ožujka te 10. i 24. svibnja 2018. održane 3 radionice psihosocijalne podrške za mlade iz programa „Hrabro kroz život“ koje, uz potporu grada Samobora i Zagrebačke županije, drugu godinu za redom organizira i provodi Volonterski centar „Kad bi svi...“. Sudjelovanje je za sve polaznike besplatno, a prijave za sudjelovanje zaprimane su putem prijavnice na Facebook stranici Bunkera.

Poticaj za pokretanje ovog opsežnog projekta bila je spoznaja da se postotak učenika i studenata koji izražavaju ispitnu anksioznost kreće između 50 i 60%. Strahovi od ispitivanja, javnog izlaganja ili nastupa česti su ljudski strahovi zbog bojazni od javnog sramoćenja, kritiziranja i ismijavanja pa čak i vršnjačkog nasilja. Većina učenika i studenata osjeća strah pri usmenom ispitivanju ili javnom nastupu, a kako su javna izlaganja sastavni dio učeničkih i studentskih obveza, jak strah od ovakvih izlaganja često onemogućuje mlade ljude da svoje znanje iskažu u pravom svjetlu.

Sve radionice, radnih naslova „Upoznaj sebe - pobijedi strahove“, „Upoznaj sebe - oslobodi emocije“ i „Upoznaj sebe - nauči komunicirati“ vodila je psihologinja Maja Kraljeta, a sudjelovalo je ukupno 20 polaznica i polaznika, većinom studentske populacije.

Prepoznavanje tjelesnih manifestacija stresa te osvještavanje strahova u pozadini nelagode koju mladi osjećaju u stanju stresa bila je početna točka za razvoj teme ove radionice.

Osim što se na emocionalnom planu manifestira kao stanje napetosti, zabrinutosti i opće neugode, stanje stresa praćeno je tjelesnim simptomima poput glavobolje, mučnine, znojenja, lupanja srca, suhoće u ustima, drhtanjem glasa, ruku, osjećajem hladnoće i sl.

Iako emocije, odnosno tjelesne promjene koje ih prate, nisu direktno pod našom voljnom kontrolom, moguće je naučiti indirektno utjecati na njih i lakše ih prebroditi.

Teoretskim i praktičnim vježbama za prepoznavanje svojih emocija koje blokiraju opuštenost te kako si u akutnom stanju straha od ispita mogu pomoći disanjem za opuštanje i koncentraciju, a tonom glasa kojim govore polako vratiti samopouzdanje, voditeljica je vidno motivirala polaznike za sudjelovanje s podosta primjera iz svakodnevnog života. Predavanja su bila vrlo interesantna i lako razumljiva (a pogotovo zadnja lekcija o komunikaciji) što dokazuju izuzetno pohvalni popratni komentari polaznika na evaluacijskim listićima.

Radionice s novim temama u pripremi su za jesen.

Galerija fotografija

Arhiva novosti1.3.2018.

Chillanje s volonterima 3

Više

Vesna Jelinčić i Maja Kraljeta održale su u četvrtak, 1. ožujka 2018., u Bunkeru edukacijsko druženje za mlade koji žele ući u svijet volonterstva. Ovo interaktivno predavanje dio je opširnog cjelogodišnjeg programa "Hrabro kroz život" koji Udruga "Kad bi svi..." provodi drugu godinu zaredom.

Na trećem druženju naziva "Chillanje s volonterima" u Bunkeru se okupilo, unatoč vremenskim (ne)prilikama, petnaestak mladih ljudi, novih volonterki i volontera, koji su bili izrazito motivirani sudjelovati u ovoj radionici.

Od voditeljice centra Vesne Jelinčić okupljeni su na početku ukratko saznali sve osnovne informacije o volontiranju i zašto se isplati raditi nešto za što nismo plaćeni, a svim volonterima darovane su i volonterske knjižice.

Okupljenima je približena ideja kako da u samoborskom Centru za mlade Bunkeru pronađu zanimljive sadržaje za provođenje slobodnog vremena baveći se volonterskim aktivnostima.

Neke konkretne volonterske zadatke koji se traže u Bunkeru mladima je predstavila Lana Romanović, voditeljica Info centra.

U nastavku druženja riječ je preuzela psihologinja Maja Kraljeta, koja ima bogato iskustvo u radu s mladima, kako bi prezentirala teme radionica iz programa "Hrabro kroz život", koje će se održavati kroz cijelu godinu. Dva osnovna poglavlja nadolazećih radionica su učenje o osobnim i društvenim kompetencijama. U osobne kompetencije ubrajamo samosvijest, samosvladavanje i motiviranost, te sposobnost nošenja s vlastitim teškoćama, a u društvene kompetencije pripadaju sposobnost komunikacije, uspostavljanje odnosa s drugima, empatija i sl.

Polaznike su vidno zainteresirale najavljene teme, kao što su priprema za razgovor za posao i način prezentacije svojih vrlina, jačanje samopouzdanja u sebe i vlastito znanje, emocionalna inteligencija u poslu, umijeće komunikacije, rješavanje konflikata, timski rad, oslobađanje od strahova te alati i vježbe za postizanje svega nabrojanog.

Na kraju su voditeljice uputile poziv okupljenima, a i svima ostalima: "Budite primjer drugima i pridružite nam se, pozovite ekipu i zajedno pomozite onima kojima je pomoć potrebna."

Poziv je otvoren - ne čekajte da ostali krenu prvi!

Galerija fotografija

Arhiva novosti5.12.2017.

Međunarodni dan volontera 2017.

Više

Ovogodišnji Međunarodni dan volontera obilježili smo u samoborskom Centru za mlade Bunkeru, prigodnim predavanjem i zajedničkim druženjem s okupljenim volonterima, suradnicima i prijateljima koji često dio svog slobodnog vremena velikodušno daruju kako bi pomogli drugima.

Voditeljica udruge, Vesna Jelinčić, u pozdravnom govoru je istaknula kako se taj dan slavi u počast svim ljudima koji poklanjaju svoje slobodno vrijeme drugima ne tražeći ništa za uzvrat, no dobivaju jako puno, a to je ispunjenje koje osjete kada nekome pomognu. U nastavku je ukratko predstavila rad centra koji je u kratkom razdoblju od osnutka privukao brojne sugrađane koji volontiraju i sudjeluju u akcijama prikupljanja pomoći, na dobrobit lokalnoj zajednici.

"Svatko bi se trebao truditi činiti dobro i to širiti dalje, jer kad ljudi dožive nešto dobro, dobiju volju pomagati drugima pa se na taj način nezaustavljivo šire krugovi dobrote - što je smisao svih volonterskih centara, kojih u Hrvatskoj ima puno. Najveća srca i najbolje namjere ništa ne znače ako ih ne slijedi pozitivna aktivnost, jer svi možemo imati želju učiniti nešto dobro, no bez aktivnosti to ništa ne znači. Svatko može izdvojiti barem sat vremena tjedno da bi nekome pomogao."- naglasila je Vesna.

U Volonterskom centru „Kad bi svi…” u 2017. godini organizirali smo desetak akcija. Neke od njih su "Ljubičasta biciklijada" za podršku oboljelima od epilepsije, program „Hrabro kroz život” u sklopu kojeg je radionicu na temu kako se riješiti straha od javnih nastupa vodio glumac Leon Lučev dok je Bruno Šimleša održao predavanje na temu jačanja samopouzdanja. U Centru za mlade Bunkeru smo pokrenuli redovna druženja s volonterima (naziva "Chillanje s volonterima") gdje sve zainteresirane upućujemo kako i gdje volontirati, koje su zakonske odredbe, prava i obaveze volontera i slično. Organizirali smo jednu humanitarnu akciju prodaje doniranih knjiga na Trgu kralja Tomislava tijekom koje su prikupljena sredstva za djecu slabijeg imovinsko statusa kojima im je plaćen izlet "Škola u prirodi". Kontinuirano volontiramo u domovima za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koje u Samoboru vodi udruga Nova budućnost, a surađivali smo i s udrugom Slatki Samoborci te Caritasovom kućom za smještaj žrtava obiteljskog nasilja.

"Iako volonteri djeluju iz srca ništa ne tražeći zauzvrat volontiranjem se dobiva jako puno" – rekla je magistra psihologije Maja Kraljeta koja je u nastavku večeri održala kratko predavanje na temu - Zašto su volonteri sretni ljudi – dobrobiti volontiranja za psihičko zdravlje. „Volontiranjem se osjećamo korisnima što vodi prema zadovoljstvu, stječemo komunikacijske vještine, nove prijatelje, učimo se lakše nositi s problemima te stječemo toleranciju na negativne emocije. Mijenjamo sebe na bolje, a time i čitavo društvo” – rekla je Maja Kraljeta te svima preporučila volontiranje.

Volonterima koji su se angažirali u radu Centra za mlade dodijeljene su zahvalnice, a Vesna Jelinčić uručila je zahvalnicu zamjenici gradonačelnika Sanji Horvat Iveković za veliku podršku koju Grad pruža našoj udruzi. Na pomoći i suradnji Volonterskom Centru "Kad bi svi…" zahvalile su ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Samoboru, Nataša Koražija te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda.

Nakon formalnog dijela programa naši volonteri i njihovi gosti svoj dan su proslavili u opuštenoj atmosferi uz prigodan predblagdanski domjenak.

Galerija fotografija

Arhiva novosti10/2017.

Kad bi svi - za Školu u prirodi

Više

Volonterski centar „Kad bi svi...“ iz Samobora ove je godine proveo svoju treću tradicionalnu humanitarnu akciju prodaje doniranih knjiga u „Mjesecu hrvatske knjige“ na glavnom samoborskom trgu.

Namjena ovogodišnje humanitarne akcije „Kad bi svi... za Školu u prirodi“ bila je prikupljanje financijskih sredstava za sudjelovanje potrebitih učenika osnovnih škola sa samoborskog područja u nastavnom programu „Škola u prirodi“.

Svakog vikenda, od 14. listopada do 5. studenog 2017. na Trgu kralja Tomislava, volonteri naše udruge „Kad bi svi...“ prodavali su donirane knjige po simboličnoj cijeni od 10 kuna, uz koje su kupcima darovani obilježivači stranica s logotipom akcije u znak zahvalnosti za sudjelovanje.

Ove godine je na IBAN akcije posebna pomoć pristigla od Raiffeisenbank Austria d.d. koja je za akciju donirala 7.500,00 kuna, a uplaćena je i jedna anonimna donacija od 750,00 kuna.

Važnu ulogu u provedbi cijelog humanitarnog projekta imala je RBA poslovnica Samobor na čelu s direktoricom Suzanom Laušin-Katanec čije su djelatnice svakog vikenda volontirale s nama na štandu te pomogle da je do kraja akcije prikupljeno ukupno 16.490,00 kuna.

Zahvaljujući izvanrednom odazivu svih sudionika, osigurana su i uplaćena sredstva za trinaestoro djece - štićenika domova Udruge za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvan vlastite obitelji „Nova budućnost“, Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja u Samoboru te potrebitih obitelji pod pokroviteljstvom Centra za socijalnu skrb Samobor. Osmero učenika osnovnih škola polaznici su četvrtih razreda kojima se financira sudjelovanje u „Školi u prirodi“, a petoro učenika su polaznici sedmih i osmih razreda kojima će sredstva poslužiti za financiranje maturalnog putovanja.

Od srca zahvaljujemo svim našim volonterima, brojnim sugrađanima i prijateljima koji su nesebično donirali i kupovali knjige, a posebno ističemo Rotary Club Samobor, RBA poslovnicu Samobor, Ogranak Matice hrvatske u Samoboru, Savjet mladih grada Samobora, Centar za socijalnu skrb Samobor te nakladnička poduzeća Naša djeca d.o.o., Naklada Ceres d.o.o., Harša alternativna knjižara, Fraktura d.o.o., Sipar d.o.o., Sandorf obrt za nakladništvo i Udžbenik.hr d.o.o. Veliku zahvalu upućujemo i Radio Samoboru na kontinuiranoj medijskoj podršci.

Važno je spomenuti kako je akcija provedena uz suglasnost Grada Samobora te prema protokolu Zakona o humanitarnoj pomoći (NN 102/15) s odobrenjem od Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, Službe za društvene djelatnosti (KLASA: UP/-550-04/17-01/13).

Galerija fotografija

Arhiva novosti15.10.2017.

Podrška akciji "U listopadu nosimo rozo"

Više

15. listopada u podne, uz štand Volonterskog centra "Kad bi svi...", okupile su se naše prijateljice i suradnice kako bi zajedničkom fotografijom u ružičastom tonu dale podršku udruzi SVE za NJU. Udruga žena oboljelih od raka i portalu Nismo same te akciji U listopadu nosimo rozo. Cijeli nam je vikend bio obojan u ružičasto!

Galerija fotografija

Arhiva novosti27.9.2017.

Chillanje s volonterima

Više

27. rujna 2017. Volonterski centar „Kad bi svi...“ i samoborski Centar za mlade „Bunker“, organizirali su drugo druženje za mlade (i one koji se tako osjećaju) kako bi se bolje upoznali s čarima volonterstva i kako bi predstavili novu humanitarnu akciju u gradu.

Što je volontiranje, tko su volonteri, a tko organizatori volontiranja, zašto u našem gradu nema više akcija koje u svoj rad uključuju volontere i kako da to promijenimo, zašto na „ozbiljne“ sadržaje za mlade u Bunkeru nema očekivanog interesa tih istih „mladih“ i jesu li nam očekivanja promašena, što bi zaista potaknulo mlade da dođu i predlože sadržaje u kojima žele sudjelovati, jesu li preopterećeni obavezama u školi i na fakultetu pa nemaju vremena, zašto je ovih petnaestak mladih ljudi ipak došlo na naše drugo ovogodišnje Chillanje s volonterima, što žele od nas kojima je stalo da zajedno surađujemo u projektima Centra mladih Bunker, kako da pomognemo, postoji li preveliki jaz između generacija, imaju li mladi premalo ideja ili je ideja puno, ali nemaju volje da se potrude oko njih, što je potrebno za motivaciju... pitanja su se množila, ali sretna je okolnost da smo zajedno došli i do odgovora na gotovo sve teme.

Sretna je okolnost da ćemo se dalje truditi zajedno raditi na provođenju tih odgovora u praksu. Volontirat ćemo zajedno u akcijama koje nam se u Samoboru nude iako ih je za sad malo, a počinjemo s humanitarnim sajmom knjiga "Kad bi svi ... za Školu u prirodi".

Izbacite jednu kavu iz rasporeda, odgodite odlazak u kino, pozovite ekipu i zajedno pomozite onima kojima je pomoć potrebna...

Poziv je otvoren, ne čekajte ostale da krenu prvi... Budite primjer drugima i pridružite nam se!

Galerija fotografija

Arhiva novosti14.9.2017.

Predavanje Brune Šimleše

Više

14. rujna 2017. u samoborskom Bunkeru održana je druga radionica iz ciklusa "Hrabro kroz život" - projekta psihosocijalne podrške za mlade u organizaciji Volonterskog centra "Kad bi svi...".

Svima je dobro poznat onaj osjećaj treme i nelagode prilikom usmenih odgovaranja, prezentacija i sličnih situacija u školi, na faksu i u ostatku naših života...

Upravo zato je Volonterski centar "Kad bi svi.." u suradnji s Centrom za mlade u Samoboru organizirao ovu radionicu koju je vodio pisac i sociolog Bruno Šimleša, autor knjiga iz popularne psihologije i duhovnosti koji je dosad objavio osam knjiga, a Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga na ovim područjima!

Imali smo izuzetnu priliku čuti predavanje „Jačanje samopouzdanja“ od majstora-predavača, čovjeka s puno životne mudrosti, dobronamjernosti i ljubavi koji je s nama podijelio svoja iskustva s javnih nastupa koji su njegova svakodnevnica već nekih petnaestak godina. U vedroj atmosferi koja je vladala u dvorani Info-centra, Bruno Šimleša govorio nam je o svojim počecima, o uspjesima, ali i ponekim greškama te kako iz svega izvući ono najbolje što možemo kako bi sa svakim novim predavanjem pružili publici svoj maksimum. Slikovito je objasnio i kako učiti iz pogrešaka, ovisno o tome koji smo tip osobe...

Tjedan dana prije, Gradska knjižnica Samobor također je ugostila Šimlešu na predstavljanju nove knjige „Bez rukavica“ tj. dopunjenog izdanja njegove knjige „U rukavicama mi je ionako prevruće“, a u kojoj otvoreno progovara o ljubavi, životu, Bogu i duhovnosti.

Bruno Šimleša (1979.) autor je knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Diplomirao je sociologiju 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Oženjen je i ponosni tata sedmogodišnje djevojčice.

Galerija fotografija

Arhiva novosti24.6.2017.

Leon Lučev u Samoboru

Više

Volonterski centar „Kad bi svi...“ u lipnju 2017. krenuo je u provedbu projekta psihosocijalne podrške mladima naziva „Hrabro kroz život“.

Projekt koji je namijenjen mladoj populaciji Samobora i okolice odvijat će se u 4 modula u razdoblju od lipnja do prosinca 2017. Svaki od modula sadrži jednu radionicu, a vodit će ih ugledni hrvatski stručnjaci iz predmetnog područja.

Prva u nizu vikend - radionica održala se 24. i 25. lipnja u Centru za mlade Samobor - popularnom „Bunkeru“. Radionicu naziva „Artikulacija prisutnosti“ vodio je glumac Leon Lučev. Tema radionice je Puštanje. Prepuštanje. Tok.

Kao pedagog, Leon Lučev surađuje na Sarajevo Talent Campusu, Medijskoj školi Ante Peterlić u Čakovcu, Umjetničkoj akademiji Split, Sarajevo Film Academy, Ludrugom te kao voditelj i osnivač djeluje u Školi igre filma i Zlarinskom ljetu koje se bave umjetničkom edukacijom djece. Njegova su predavanja usmjerena na glumce, redatelje, dječje pedagoge, djecu, osobe s problemima osobnosti, a sada rad otvara i svima koji žele istražiti ili pomaknuti svoje granice, neovisno o scenskom iskustvu.

Ove radionice Leona Lučeva godinama su po anketnim listićima talenata proglašavane kao jedne od najkorisnijih i najpraktičnijih, koje on kao autorski projekt primjenjuje i na širu populaciju u smislu oslobađanja emocija i otpuštanja strahova. Dojmove doživljenog najbolje prikazuju riječi dviju polaznica.

Marta: Već u samom početku praznika, mladi su Samoborci dobili veličanstvenu priliku u svojem Bunkeru ugostiti vrlo intrigantnu osobu. Naime, riječ je o vrhunskom glumcu, darovitom scenaristu, iznimnom redatelju, ali prije svega, o jednoj predivnoj, simpatičnoj, toploj, ugodnoj i dobronamjernoj osobi – Leonu Lučevu...

...Voditelj radionice, Leon Lučev, savršeno je pristajao temi radionice i na savršen je način prenio bit nje. Nije se ponašao kao neki stranac ili neki umišljeni voditelj koji je došao da nam svoja mišljenja utjera u glavu, već je na jednostavan, nenametljiv i dobronamjeran način podijelio svoje stavove, dopustio da o njima promislimo te razmislimo, a zatim ih prihvatimo ili odbacimo. Nakon tako malo vremena, meni se, a vjerujem i svima, nije činilo da ga znam tek dva dana, već gotovo cijeli život...

Hvala ti Leone na predivnom druženju i divno provedenom vremenu te se iskreno nadamo da će te tvoji putevi ponovno dovesti u naš mali grad velikoga srca, Samobor!!!!!

Tina: Dojmovi se neće sleći još tjednima. Leon je izuzetna osoba i predavač, pronašao je ponešto za svakog, i vremena za svakog od nas. Osobno mi je pomogao oko mojih životnih izbora, prihvaćanja same sebe te puštanja. Bilo to na sceni ili u životu. Previše je dojmova da se to stavi u nekoliko rečenica mogla bi napisati cijelu novelu o ovome iskustvu. Za kraj moram zamoliti da nam Leona, kojeg smo svi strašno zavoljeli, vratite i do godine na nastavak ovog divnog iskustva. Zahvaljujem još jednom Leonu na poukama, te na odnosu koji je izgradio s nama, također puno zahvaljujem i vama što ste ga doveli. Hvala do neba i nazad. Nadam se da ćemo upoznati još puno tako divnih ljudi i naučiti toliko koliko smo naučili u ova dva dana.

Galerija fotografija

Arhiva novosti27.5.2017.

Hrvatska volontira i Dani otvorenih vrata 2017.

Više

Samoborski Volonterski centar "Kad bi svi..." predstavio je svoj rad javnosti u sklopu manifestacija Hrvatska volontira 2017. i Dani otvorenih vrata udruga 2017.

27. svibnja otvorili smo širom vrata naše udruge i zavolontirali se od jutra do mraka na Trgu kralja Tomislava u Samoboru.

Predstavili smo naš program rada, najavili interaktivne radionice o volonterstvu u Centru mladih Samobor ("Bunkeru"), prezentirali aktualne projekte kao što su radionice za psihosocijalnu pomoć mladima i kreativne radionice u partnerstvu s udrugama umjetnika iz našeg grada te najavili nadolazeće humanitarne akcije. 15 novih volontera i 3 udruge upisani su u "burzu dobrote" samoborskog volonterskog centra, a osamdesetak malih i velikih ljudi nosit će naše lijepe majice. Dan ranije volontirali smo na Noćnoj utrci grada Samobora.

Polako, ali sigurno, naš Samobor postaje grad volonterstva!

Galerija fotografija

Arhiva novosti13.5.2017.

3 samoborske udruge zajedno na izletu

Više

U subotu 13. svibnja 2017. tri su se samoborske udruge uputile na veseli zajednički izlet na Okić. Namjera izleta bila je igra i druženje djece u lijepoj prirodi Žumberka, tridesetak osnovnoškolaca iz udruga Slatki Samoborci i Nova budućnost, uz volontersku pomoć Volonterskog centra Kad bi svi...

Udruga Slatki Samoborci organizaciju izleta isplanirala je do najsitnijeg detalja uz stručno vođenje sjajne iskusne planinarke Ljiljane Šabić, a volonteri centra "Kad bi svi..." pružili su predanim odgojiteljima udruge Nova budućnost volontersku pomoć u prijevozu, vođenju i čuvanju štićenika triju udomiteljskih kuća iz Samobora.

Okić je strma hridina na čijim stijenama je sagrađen Stari grad (499 m) koji se po prvi put se spominje 1193. godine. U svojoj je prošlosti često mijenjao vlasnike. Okić-grad s okolicom je 1970. godine proglašen zaštićenim krajolikom. Književnica, Dragojla Jarnević prva je žena koja se godine 1834. popela na vrh Okića, s južne, teže strane, bez alpinističke opreme i k tome još – bosa!! Njen uspon je zabilježen kao prvi penjački uspon u stijeni u hrvatskoj planinarskoj povijesti. Stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište.

Ispod Starog grada Okića, nalazi se planinarski dom „Dr. Maks Plotnikov“ (411 m), koji je za planinare opskrbljen hranom i pićem, a koji je bio i naša "baza" na ovom izletu.

Izlet na Okić bio je jedna od raznih aktivnosti koju volonteri udruge Kad bi svi... provode u sklopu projekta "Pomoć u učenju i slobodnom vremenu udruzi Nova budućnost" kojeg financijski podupire Grad Samobor.

Hvala Slatkim Samoborcima na inicijativi i organizaciji, Novoj budućnosti na druženju punom igre i dječjeg smijeha, a našim volonterima na nesebičnom davanju. Posebno smo zahvalni iskusnoj planinarki Ljiljani Šabić na stručnom vođenju našeg razigranog društva na ovaj izlet, nakon kojeg su svi jednoglasno zaključili: "Mi bi ponovo!"

Galerija fotografija

Arhiva novosti9.5.2017.

Uvod u volontiranje u "Bunkeru"

Više

U utorak, 9. svibnja „Study-room“ u Bunkeru ugostio nas je na prvoj od niza radionica o volontiranju.

Druženjem pod imenom „Uvod u volontiranje u Bunkeru“ naša udruga Kad bi svi... okupila je dvadesetak mladih ljudi, većinom srednjoškolaca i studenata, kako bi ih uveli u svijet volontiranja i približili ideji da u Centru za mlade u Samoboru pronađu zanimljive sadržaje za provođenje slobodnog vremena baveći se volonterskim aktivnostima.

Voditeljica udruge, Vesna Jelinčić na početku je buduće volontere upoznala s općim, ali bitnim podacima o tome što je volontiranje, tko može volontirati, tko su organizatori volontiranja, koje vrste volontiranja postoje, što je etički kodeks volontiranja te koja su prava i obaveze svakog volontera, a nakon toga, u opuštenom i vedrom tonu svi su okupljeni razgovarali o temi volonterstva u Samoboru i u Bunkeru.

Budućim volonterima darovali smo volonterske knjižice i priručnik „Generacija za V“, izvrsnu publikaciju za mlade volontere u izdanju Volonterskog centra Zagreb.

Uz Vesnu, sastanak su vodile Irena Brajević i Maja Kalaica, trio koji je 2013. osnovao udrugu koju s puno veselja vode također kao volonterke.

Vesna Jelinčić gostovala je na Radiju Samobor u emisiji "Kap znanja", u četvrtak, 11. svibnja.

Galerija fotografija

Arhiva novosti26.3.2017.

Ljubičasta biciklijada 2017.

Više

Povodom međunarodne manifestacije Ljubičasti dan (26.ožujka) Volonterski centar „Kad bi svi...“ iz Samobora drugu godinu za redom organizirao je biciklijadu podrške oboljelima od epilepsije.

Misija „Ljubičaste biciklijade” javno je iskazivanje podrške oboljelim osobama koje su zbog epilepsije još uvijek stigmatizirane.

Više od stotinu malih i velikih ljubitelja vožnje na dva kotača odazvalo se na poziv i te se prohladne nedjelje okupilo na glavnom gradskom trgu gdje su im volonterke naše udruge podijelile ljubičaste majice.

Ostalim zainteresiranim sugrađanima dijelili smo prigodne tiskane materijale s uputama kako pomoći osobi koju zadesi epileptični napadaj.

Poznati samoborski biciklistički šampion Filip Turk poveo je povorku biciklista s Trga kralja Tomislava u 11 sati. U 60 minuta vožnje ljubičasta povorka je obišla 13 km dugu rutu kroz naselja Gradnu, Celine Samoborske, Savršćak, Vrbovec Samoborski, Farkaševac Samoborski te se kroz Hrastinu vratila u Samobor na Trg Matice Hrvatske.

Po dolasku na cilj, ispred samoborskog kina, bicikliste je dočekao nama dragi bend Tricikl koji je sudionike nagradio besplatnom svirkom.

Organizaciju biciklijade financirao je Grad Samobor, a organizacijsku podršku su pružili Hrvatska udruga za epilepsiju i POU Samobor.

Hvala svim sudionicima, sponzorima i dobronamjernim posjetiteljima - vidimo se sljedeće godine!

Galerija fotografija

Arhiva novosti10.12.2016.

Godišnja skupština "Kad bi svi..."

Više

Volonterski centar "Kad bi svi..." iz Samobora održao je 10. prosinca 2016. u dvorani Udruge umirovljenika Samobor svoju treću redovitu godišnju skupštinu, iza koje je uslijedilo svečano predavanje za građanstvo i prigodni domjenak.

Tijekom radnog dijela Skupštine, podneseno je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2016. godini koje je nazočnima prezentirala predsjednica udruge Vesna Jelinčić koja je pri tom naglasila da je udruga, u kojoj svi članovi rade isključivo na volonterskoj bazi, unatoč skromnim sredstvima kojima raspolaže, imala uspješnu godinu i provela nekoliko hvalevrijednih akcija. Istaknuta je važnost financijske podrške koja je u 2016. godini dobivena na natječajima koje su raspisali Grad Samobor te Zagrebačka županija.

U daljnjem tijeku večeri uslijedilo je predavanje za građanstvo, podijeljeno u 3 tematske cjeline. Prva je bila posvećena Međunarodnom danu volontera koji se u svijetu obilježava 5. prosinca. O toj obljetnici i svim dobrobitima kojima volonterstvo obogaćuje zajednicu nazočnima je govorila tajnica udruge Nina Cipek. Na primjerima provedenih volonterskih akcija dopredsjednica Irena Brajević publiku je upoznala s dosadašnjim ostvarenjima samoborskog volonterskog centra, a o planovima za buduće djelovanje udruge govorila je Vesna Jelinčić.

Prije samog početka predavanja udruga "Kad bi svi..." je zahvalila 3. b razredu OŠ Bogumila Tonija u kojem su učenici, sa svojom učiteljicom Marijom Mapilele, prikupljali knjige za humanitarnu akciju "Kad bi svi za Novi budućnost". Zahvalnicu je u ime razreda primila predsjednica razreda Hana Banjanin.

Zahvalnice svim ostalim dobrim pomagačima koji nisu prisustvovali ovom događaju Volonterski centar "Kad bi svi..." će uručiti naknadno.

Ostatak večeri proveden je na domjenku u prijateljskoj atmosferi i druženju članova udruge "Kad bi svi..." i njihovih gostiju.

Najveća srca i najbolje namjere ne znače puno ako ih ne slijedi pozitivna aktivnost, a volonterski rad se ne plaća, ne zato što ne vrijedi - nego zato što je neprocjenjiv!

Galerija fotografija

Arhiva novosti10/2016.

Kad bi svi... za Novu Budućnost

Više

Volonterski centar "Kad bi svi..." iz Samobora, organizirao je u Mjesecu hrvatske knjige humanitarnu akciju za kupnju prijeko potrebnog namještaja za samoborsku kuću udruge Nova Budućnost koja skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvan vlastite obitelji.

Akcija se održavala na Trgu kralja Tomislava u Samoboru svake subote i nedjelje, od 8. do 30. listopada 2016. Novac je prikupljan prodajom doniranih knjiga i dječjih igračaka, a svaki kupac dobio je simboličan dar u znak zahvalnosti za sudjelovanje ovoj humanitarnoj akciji - obilježivač stranica s logotipom akcije.

Uz pomoć građana prikupljeno je 5.500 kuna, a salon namještaja Harvey Norman također je pomogao popustom i besplatnom dostavom kupljene kutne garniture. Ostatak novca utrošen je za kupnju kućnih potrepština za sve 3 kuće “Nove Budućnosti” u Samoboru.

Ovim putem iz Volonterskog centra "Kad bi svi" od srca zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji te pomogli u ostvarenju jednog plemenitog cilja. Posebnu zahvalu upućujemo 3.b razredu Osnovne škole Bogumila Tonija i 2.a razredu Područne škole Rakitje te njihovim učiteljicama Mariji Mapilele i Lidiji Mutki na velikoj donaciji slikovnica i igračaka.

Galerija fotografija

Arhiva novosti14.6.2016.

Predavanje "Kad bi svi... povremeno volontirali"

Više

U Galeriji Prica održano predavanje za građane na temu volonterstva "Kad bi svi... povremeno volontirali."

Građanski utorak, program Pučkog otvorenog učilišta Samobor kojim se građanima predstavljaju institucije civilnog društva i prezentiraju zanimljive teme važne za razvoj lokalne zajednice, 14. lipnja 2016. bio je posvećen volonterstvu.

Temu naziva „Kad bi svi... povremeno volontirali“ obradile su i u tri tematske cjeline prezentirale Vesna Jelinčić, Nina Savić Cipek i Irena Brajević iz samoborskog Volonterskog centra "Kad bi svi...", a naši sugrađani su mogli pobliže saznati nešto više o tome što je volontiranje i kojim propisima u RH je regulirano, tko sve može volontirati i tko može organizirati volonterske akcije, zašto volontiranje donosi puno dobrobiti za pojedince i za razvoj društva te kako provođenje volonterskih programa izgleda u praksi, što su prezenterice pokazale na vlastitim primjerima humanitarnih akcija udruge Kad bi svi...

Gošća predavanja bila je pedagoginja OŠ Samobor Vlasta Marjanović Milanovć koja je predstavila rad školskog volonterskog kluba u OŠ Samobor i dosadašnju uspješnu suradnju škole i Volonterskog centra Kad bi svi... Budući da volontiranje ima potencijal podržati odgovorno odrastanje i vrlo je dragocjen alat za uvođenje mladih ljudi u građansku odgovornost, a mladi ljudi predstavljaju ogroman potencijal za razvoj koji je na razini društva važno prepoznati i podržati omogućavanjem različitih oblika aktivnog sudjelovanja uključujući i volontiranje stoga će program Volonterskog centra Kad bi svi... u nadolazećem razdoblju biti posvećen edukaciji i radu s mladima Samobora i okolice.

Galerija fotografija

Arhiva novosti26.5.2016.

Izlet na Sv. Bernard

Više

Sjećanje na neradni dan 26. svibnja 2016. imat će posebno mjesto u našim srcima jer smo ga proveli na izletu s djecom i odgojiteljicama udomiteljskih kuća udruge Nova budućnost iz Samobora.

Naša vesela ekipa uputila se malim konvojem u izletište "Gostinjac sv. Bernarda" u Samoborsko gorje na 690 m nadmorske visine ispod vrha Velikog Lovnika (737 m). Vrijeme je bilo kao naručeno, a mi za cjelodnevnu igru oboružani loptama i lopticama, frizbijima, reketima, kartama Crni Petar, ali iznad svega velikim veseljem što ćemo dan provesti u zajedničkoj igri. Tako je i bilo. Aute smo ostavili na Šipačkom Bregu i uputili se u šumu. Kako je to izgledalo vidi se na sličicama u prilogu :)

Posebno se zahvaljujemo članovima Planinarske bratovštine i predsj. Lovorki Grbac koji su za djecu i nas velike pripremili fini planinarski ručak.

Galerija fotografija

Arhiva novosti9.4.2016.

Ljubičasta biciklijada 2016.

Više

9. travnja 2016. je bio predivan dan! Nakon tradicionalne zagrebačke Ljubičaste biciklijade za podršku osobama oboljelima od epilepsije koja se vozila točno u podne, održala se i prva samoborska Ljubičasta biciklijada u 16 sati.

Unatoč vremenskim (ne)prilikama došlo nas je podržati puno biciklista od kojih su neki samo zbog toga potegli čak i iz Zagreba! Iako je ruta bila kratka, užim centrom Samobora, u desetak minuta vožnje pokazali smo veliko srce podrške i razumijevanje za probleme sugrađana i svih ljudi koji boluju od epilepsije. Naši, uvijek dobro raspoloženi volonteri, dijelili su biciklistima i prolaznicima informativne letke, ljubičaste narukvice, bedževe i majice koje nam je ljubazno darovala Hrvatska udruga za epilepsiju.

Ovim putem želimo od srca zahvaliti svim prijateljima, sudionicima i donatorima, biciklističkom klubu Šišmiši, portalu Biciklijade, PP Samobor, slastičarnici Saramassi, tamburaškom orkestru Ferdo Livadić i Damiru Kelišu za razglas, Hostelu Samobor na posuđenim biciklima, Gradu Samoboru za štand na Trgu te medijskim pokroviteljima Radio Samoboru i Radiju Sveta Nedelja. Posebna zahvala prof.dr.sc. Ivanu Bielenu i dr. Ani Piršić iz Hrvatske udruge za epilepsiju koji su od prvog dana srčano podržavali našu inicijativu, a tog su dana vozili bicikle na obje biciklijade.

Galerija fotografija

Arhiva novosti