Predstavljen projekt "Startam zeleno"

Predstavljen projekt "Startam zeleno"

svg divider

Na poziv POU Samobora da u sklopu Građanskog utorka predstavimo svoj višegodišnji rad, 17. prosinca 2019. smo u Pop up kinu u Samoboru održali javno predavanje o projektu “Startam zeleno” uz predstavljanje brošure o istoimenom projektu i našoj udruzi.

Uvodnim riječima je sve prisutne pozdravila predsjednica Volonterskog centra Kad bi svi… Vesna Jelinčić koja je ukratko predstavila rad udruge i volonterskog centra te predstavila brošuru o udruzi koja je netom objavljena.

O novom projektu “Startam zeleno” govorile su njegove autorice i voditeljice Nina Savić Cipek i Jana Tomić.

Do sad su u sklopu ovog projekta održane 4 radionice, sve na otvorenom, a u njima su sudjelovala djeca iz domova Udruge Nova budućnost, koja su uz veselo druženje dobila i zornu poduku iz ekologije, povezanosti života u prirodi, utjecaja čovjeka na okoliš te kako od prirodnih materijala ili otpada načiniti korisne uporabne predmete.

“Projekt je to koji je za cilj imao promicanje znanja o okolišu kod djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a u sklopu njega održane su 4 radionice ekološko – socijalnog karaktera kroz koje su autorice projekta kod djece pobudile zanimanje za okoliš, potaknule suosjećanje i razumijevanje za dinamiku i povezanost svih životnih procesa, a djeca su naučila i temeljne pojmove vezane za zaštitu okoliša te kroz praktičan rad naučila kako smanjiti količinu otpada kroz odgovornu uporabu, recikliranje i odvojeno prikupljanje. Na kraju projekta održan je izlet u prirodu, a kako bi se kod djece potaknuo interes za planinarenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena” – pojasnila je inženjerka šumarstva Jana Tomić.

Sve su se radionice održale na otvorenom, jer to omogućava senzorna iskustva, potiče socijalnu interakciju i pozitivno utječe na stres.

“Prvi korak u realizaciji projekta bio je osmisliti, izraditi projekt te ga prijaviti na odgovarajuće natječaje, a sve to sam naučila volontirajući” – rekla je pedagoginja Nina Cipek Savić te svima preporučila volontiranje, jer ono može donijeti samo dobro.

Projekt "Startam zeleno" prepoznat je i od Zagrebačke županije, HEP-a i PBZ-a, čijim sredstvima i donacijama je i ostvaren, a prostora ima i za njegov nastavak te za suradnju sa školama i drugim udrugama.

Autorice projekta najavile su da će se projekt “Startam zeleno” nastaviti i dalje, jer djeca koja su sudjelovala u radionicama pitaju kada će biti nove, a otvorene su i za suradnju sa školama, vrtićima te drugim zainteresiranim institucijama i organizacijama.

Donatori

svg divider